Dezvoltarea emoțională, socială și fizică a copiilor de vârstă mică are un efect direct asupra evoluției lor generală. Copilăria este cea mai importantă experiență formatoare din viața oricărui om. De aceea, este esențial ca în această perioadă, copilul să fie fericit, să își dezvolte curiozitatea și încrederea în sine. Pentru a ne asigura de acest lucru, vă propunem ședințe de psihoterapie pentru copii. Acestea au scopul de a înfrumuseța experiența copilăriei și de a depăși orice insecuritate care apare în drum.
Experiențele timpurii ale copiilor - legăturile pe care le formează cu părinții și primele experiențe de învățare - afectează profund dezvoltarea lor fizică, cognitivă, emoțională și socială. Optimizarea primilor ani de viață ai copiilor este cea mai bună investiție pe care o putem face în asigurarea viitorului lor de succes.
Toți copiii și adolescenții au dreptul la o viață fericită și sănătoasă. Aceștia merită să aibă acces la îngrijire eficientă pentru a preveni sau trata orice problemă de sănătate mintală pe care o pot dezvolta. Potrivit unui studiu realizat pe România, 5 din 20 de copii sunt diagnosticați în prezent cu o tulburare de sănătate mintală. Multe persoane sunt predispuse la a dezvolta o tulburare din cauza factorilor de risc biologici sau genetici; în cadrul familiilor, școlilor și comunităților; printre colegii lor.
Prin psihoterapie pentru copii se înțelege o varietate de tehnici și metode utilizate pentru a ajuta copiii și adolescenții, care întâmpină dificultăți, în ceea ce privește emoțiile și comportamentul lor. Aceasta este la fel ca terapia și consilierea pentru adulți: le oferă un spațiu sigur și o ureche empatică, asigurând în același timp instrumente care aduc schimbări în gândire, sentimente și comportamente. La fel ca și la clienții adulți, clienții copii și adolescenți beneficiază de susținere emoțională și pe obiective în sesiunile lor. Acestea se pot concentra pe rezolvarea conflictelor, pe înțelegerea propriilor gânduri și sentimente, pe găsirea de noi soluții la probleme, etc.
Deși există diferite tipuri de psihoterapie, fiecare se bazează pe comunicare, ca instrument de bază, pentru a aduce schimbările dorite. La copii și adolescenți, jocul, desenatul, construirea și prefacerea, precum și vorbirea, sunt modalități importante de a împărtăși sentimentele și de a rezolva problemele.
Pentru a rezuma, terapia pentru copii este destul de similară terapiei pentru adulți în ceea ce privește scopul, obiectivele și problemele care pot fi abordate. Cu toate acestea, accentul se pune pe problemele cu care se confruntă copiii mici și pe o perspectivă orientată spre viitor, cât și pe exerciții adecvate vârstei copilului.
În general, apelăm la serviciile oferite de o clinică psihologică pentru copiii noștri atunci când aceștia fie resimt dificultăți ]n a se adapta la mediul școlar sau familial, fie au suferit o traumă. Sau pur și simplu, atunci când ne simțim depășiți de situație și credem ca nu mai putem comunica eficient cu ei.
Apelăm la un psiholog atunci când copilul:
Adolescentul este pus în fața unor dificultăți precum:
Prima întâlnire are rolul unei ședințe de cunoaștere. Aici, terapeutul va pune întrebări copilului pentru a încerca să afle problemele cu care acesta se confruntă. În cazul în care copilul este minor, acesta trebuie neapărat însoțit de, preferabil, ambii părinți. Este nevoie de acordul acestora pentru începerea terapiei.
Este recomandat ca atât părinții, cât și copii să participe la conversație și să spună care sunt așteptările lor de la terapie.